Koronapilvelläkin on hopeareunuksensa. Hyppää Tehosekoittimeen.

02.04.2020

Elämme aikaa 2.4.2020.

Globaali terveys ja talous ovat vaarassa ja otsikot huutavat huonoja uutisia. Hallitus tekee ympäripyöreää päivää ja hyvinhän ne vetää. Kriisiajan johtaminen on tositestissä ja valtioneuvoston kansliassa tilannekeskusta ja strategiaa muotoillaan yötäpäivää. Virheitä sattuu matkalla, eikä sitä pelätä tunnustaa. Hidastetaanko tartuntojen leviämistä hyvinvoinnin ja talouden kustannuksella? Miten tästä eteenpäin? Kukaan ei osaa sanoa, minkälainen polku johtaa parhaaseen lopputulokseen, mutta muotoilun pyörät - asenne, prosessi ja resurssit - pyörivät täpöllä. Tilannekuva ja toimet elävät joka hetki. Kansliassa tähdätään liikkuvaan maaliin. 

Kyvykkyys, kulttuuri ja menestys syntyvät kaikkialla juuri näin, yhdessä tekemällä. Hieno esimerkki ihan kaikille organisaatioille.

Itse näen koronapilven ympärillä paljon hopeaa. Yhteiskuntamme merkittävät instituutiot, yritykset, opetusala, terveydenhuolto, politiikka ja kirkkokin ovat kaikki tehosekoittimessa. Siitä  selviävät ymmärtävät katsoa itseään peiliin ja ottavat oppia pääministeristä, hallituksesta ja valtioneuvoston tilannekeskuksesta. Organisaatioiden lisäksi digiaika haastaa meidät muotoilemaan itseämme ja jos johonkin koronan pitäisi osua, niin muutosvastarintaan ja nokkavaan viisasteluun. Talkoot ovat yhteiset.

Koetan kirjoituksillani ja tekemisilläni vaikuttaa siihen, että jokaiseen suomalaiseen organisaatioon syntyy tilannekeskus, jonka osallisia ovat kaikki niiden jäsenet. Yrityksissä tämä tarkoittaa prosessia, jossa asiakaskokemus - liiketoiminta, myyntiprosessi, palvelut ja työntekijät - laitetaan tehosekoittimeen ja sieltä nostetaan pois ainoa tulevaisuuteen kantava kilpailuetu, digiajassa kyvykäs organisaatio.

Opetusalalla, jossa viimeksi olen toiminut, korona haastaa opetusjohdon, opettajat, oppilaat, sisällöt ja työtavat ennenkuulumattomalla tavalla pois omista kuplistaan. Viime ajat ovatkin olleet todellista muutoskoulua ja elämänoppia koko ekosysteemille. Nyt valmennetaan ihmistä tiedon kaatamisen sijaan ja tämä siemen itää vielä paljon hyvää alalle. Em. ei tietenkään koske  oppilaita, joiden kotioloissa on korjattavaa tai oppimisessa on haasteita. Jos tilanne onkin kaikille hankala, heille se on liikaa.

Terveydenhuollon isoista linjoista kirjoitan tuonnempana, mutta kerron jo nyt, että seuraava askel tapahtuu ennakoivan hyvinvoinnin ja uusien teknologioiden yhdistelmänä. Kirkon haastan suurempiin muutoksiin kuin livestriimin välittämiseen jumalanpalveluksista. Puolueet miettivät, miten osallistaa individuaalia, yksilöä äänestävää asiantuntijaa, joka ei diggaa puoluekurista tai aatteista. Niistä haastoin Liike Nytin jo aiemmin sivuillani.

Koronaakin suurempi haaste on ihmisen halu tarrata vanhaan ja menneeseen. Nyt siitä saatiin oppitunti, joka sammuttaa valot monessa toimipisteessä.

Talkoista puheenollen, tarjoan organisaatioiden hallituksille maksuttoman "Tehosekoitin-pikakoulutuksen" pääkaupunkiseudulla. Tiedät, miten ohjata muutosta hallituksesta käsin. 

Heikki Halme, 040-590 1741
heikkihalme@msn.com
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita